Menu

Leczenie bólu gardła podczas ciąży

Sierpień 10, 2015 - Porady
Leczenie bólu gardła podczas ciąży

Zapalenie gardła wywołują bakterie z grupy Streptococcus. Odpowiadają one nie tylko za infekcje gardła, ale również zapalenie migdałków oraz węzłów chłonnych. Zapalenie rozwija się przez około 3-5 dni, by w końcu ujawnić swoje objawy. Do najczęstszych oznak zapalenia gardła zalicza się obrzęk oraz ból gardła, problemy z oddychaniem oraz trudności w połykaniu, podwyższona temperatura, pocenie się, nabrzmiałe węzły chłonne oraz powiększone migdałki, uczucie zmęczenia, ból głowy, zmniejszony apetyt oraz uczucie nudności, jak również mogą wystąpić duszności. Zazwyczaj infekcje gardła leczone są antybiotykoterapią, jednakże ta metoda nie jest wskazana dla kobiet w ciąży. Artykuł zawiera przydatne informacje na temat metod leczenia zapalenia gardła, jakie można bezpiecznie stosować podczas ciąży.

  1. Wszystkie kobiety w ciąży, nie tylko te, które cierpią z powodu bólu gardła potrzebują dużej dawki wypoczynku. Warto zatem leżeć w łóżku, pić dużą ilość płynów nawadniających organizm oraz zdrowo się odżywiać.
  1. Rumianek działa łagodząco na wszelkiego rodzaju stany zapalne, dlatego warto stosować napary z rumianku na ból gardła podczas ciąży. Rumianek jest naturalnym środkiem przeciwbólowym, łagodzącym ból gardła, jak również ból głowy, ponadto korzystnie wpływa na obniżenie gorączki.
  1. Kolejnym naturalnym składnikiem zmniejszającym stan zapalny oraz chroniącym tkanki miękkie dróg oddechowych jest szałwia, która jest dostępna w postaci naparu, jak również w tabletkach do ssania, skutecznie wpływa na łagodzenie objawów infekcji gardła.
  1. Kolejnym dobrym rozwiązaniem podczas odczuwania bólu gardła jest jedzenie czosnku, gdyż stanowi on naturalny antybiotyk. Czosnek najlepiej spożywać w potrawach jako składnik podkreślający smak. Możesz również przygotować pyszne masło czosnkowe, dodawać czosnek do oliwy, sosów, zup i sałatek. Dzięki temu nie tylko zapewnisz sobie naturalną barierę przeciwko rozwojowi bakterii, ale również zagwarantujesz walory smakowe.
  1. Płukanie gardła mieszaniną wody ze solą, to kolejna z naturalnych metod walki z bólem gardła podczas ciąży. Pozwoli ona zwalczyć bakterie, jak również zmniejszyć stan zapalny.
  1. W przypadku kobiet w ciąży zmagających się z infekcją gardła, bardzo ważne jest przebywanie w ciepłych pomieszczeniach, w których utrzymuje się stała temperatura i wysoki wskaźnik wilgotności.
  1. Należy unikać wdychania drażniących zapachów pochodzących ze stosowania środków chemicznych, dymu tytoniowego bądź oparów alkoholowych. Intensywne i drażniące aromaty mogą ponadto powodować podrażnienia gardła.
  1. Warto pić ciepłe napoje, ale należy pamiętać, by nie były gorące. Picie za zimnych bądź za gorących napojów wywołuje podrażnienia gardła.
  1. Płukanie gardła wodą wymieszaną z ostrą papryką również korzystnie wpływa na stan zapalny gardła. Mieszanina ta świetnie zwalcza zapalenie.
  1. Mieszanina przygotowana w następujący sposób: 3 łyżki octu jabłkowego wymieszane z 3 łyżkami miodu oraz blisko 220 ml wody, także świetnie łagodzi stan zapalny.
  1. Wymieszaj 1 ½ łyżki świeżego startego imbiru i wymieszaj z miodem oraz sokiem z cytryny. Tak przygotowaną mieszankę warto pić jako dodatek do herbaty 2 bądź 3 razy w ciągu dnia. Okaże się pomocna na ból gardła oraz nudności.
  1. Picie naparów na bazie melisy lekarskiej pomaga w łagodzeniu bólu gardła.
  1. Przeciśnięty przez praskę czosnek należy wymieszać z liściem świeżej bazylii oraz oliwą z oliwek, tak wykonaną mieszaninę warto spożywać z pieczywem.
  1. Można również przeciśnięty przez praskę czosnek dodać do soku wyciśniętego z dwóch limonek bądź cytryn i dodać dwie łyżki miodu. Tak przygotowaną mieszankę należy spożywać około co pół godziny, aż jej całkowitego zużycia.

 

Ciąża trwa 9 miesięcy, zatem bardzo trudno uniknąć podczas niej infekcji gardła. Warto więc znać bezpieczne sposoby na ból gardła dla kobiet w ciąży. Zapalenie gardła najczęściej może wystąpić w okresie jesienno-zimowym i to właśnie wtedy należy zachować szczególną czujność. Gdy tylko odczuwasz, że coś dzieje się niepokojącego z Twoim gardłem, masz nieprzyjemne uczucie suchości i ból, warto od razu napić się ciepłego (lecz nie gorącego) mleka z miodem. Innym sprawdzonym sposobem jest wykonanie domowego syropu z cebuli, który od wieków sprawdza się w domowej apteczce lekarskiej. W dodatku syrop z cebuli zwalcza uporczywy kaszel. Wykonanie tego syropu jest bardzo proste, wystarczy zetrzeć cebulę na tarce, a następnie wycisnąć sok. Celem uzyskania lepszego smaku, można dodać odrobinę miodu. Tak wykonany syrop powinno się pić co kilka godzin w dawce dwóch łyżeczek. Sok można wykonać także przez skrojenie cebuli, umieszczenie jej w słoiku i zasypanie w całości cukrem. To również sprawdzony sposób na podniesienie odporności

Najważniejsze, to nie zapominać o stałym nawadnianiu organizmu, gdyż woda wypłukuje z niego wszelkie zarazki, zatem im więcej pijemy, tym szybciej pozbywamy się zarazków i wracamy do pełni sił. W przypadku ostrego zapalenia gardła należy skonsultować się z lekarzem, nie powinno się bagatelizować poważnej infekcji gardła, zwłaszcza w ciąży.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *